הפרעת אישיות אנטי-חברתית (ASPD)

שתף מאמר זה

הקדמה

א. סקירה קצרה של הפרעת אישיות אנטי-חברתית (ASPD)

הפרעת אישיות אנטי-חברתית (ASPD) היא הפרעה פסיכיאטרית מורכבת המאופיינת בדפוס מתמשך של התעלמות מזכויות הזולת והפרה של נורמות חברתיות. אנשים עם ASPD מפגינים לעתים קרובות התנהגות מניפולטיבית, מרמה ותוקפנית, וחסרים אמפתיה וחרטה. הפרעה זו משפיעה על יכולתם של אנשים לשמור על מערכות יחסים בריאות ויכולה להיות בעלת השפעה משמעותית על החברה בכללותה.

ב.שכיחות והשפעה על יחידים וחברה

השכיחות של ASPD מוערכת בסביבות 0.2% עד 3.3% באוכלוסיה הכללית, כאשר שיעורים גבוהים יותר נצפו במסגרות משפטיות ותיקון. זה מאובחן יותר אצל גברים מאשר אצל נקבות. ל-ASPD יכולה להיות השפעה עמוקה על אנשים, מה שמוביל לקשיים בשמירה על מערכות יחסים, עצירת עבודה והימנעות מצרות משפטיות. ההתעלמות מנורמות חברתיות וחוסר אמפתיה עלולים לגרום לפגיעה באחרים, ולהטיל עומס על הקהילות והחברה כולה.

II. הגדרה ואבחון של ASPD

א. הגדרה של ASPD

ASPD מאופיין בדפוס נרחב של התעלמות והפרה של זכויותיהם של אחרים, המתחיל בדרך כלל בילדות או בגיל ההתבגרות המוקדמת ונמשך בבגרות. היא מסווגת כהפרעת אישיות במדריך האבחוני והסטטיסטי של הפרעות נפשיות, מהדורה 5 (DSM-5). ההפרעה מאובחנת לעיתים קרובות בבגרות, שכן קריטריונים מסוימים מחייבים אדם להיות בן 18 לפחות.

ב. קריטריונים לאבחון לפי DSM-5

ה-DSM-5 מתאר את קריטריוני האבחון עבור ASPD. כדי לאבחן את ההפרעה, אדם חייב להפגין לפחות שלוש מהתכונות הבאות: אי התאמה לנורמות חברתיות, הונאה, אימפולסיביות, עצבנות ואגרסיביות, התעלמות מהביטחון העצמי או של אחרים, חוסר אחריות עקבי וחוסר חרטה. . תכונות אלו חייבות להיות נוכחות מגיל 15 ואין להסבירן טוב יותר על ידי הפרעה נפשית אחרת.

ג. הבדלה של ASPD מהפרעות דומות אחרות

ASPD חולק קווי דמיון עם הפרעות אחרות, כגון הפרעת התנהגות (CD) והפרעת אישיות נרקיסיסטית (NPD). הפרעת התנהגות מאופיינת בדפוס מתמשך של הפרת זכויות של אחרים, אך היא מאובחנת בדרך כלל בילדות או בגיל ההתבגרות, בעוד ASPD מאובחנת בבגרות. NPD כרוך בתחושה גרנדיוזית של חשיבות עצמית וחוסר אמפתיה, אך אנשים עם NPD אינם בהכרח מפגינים את ההתנהגויות האגרסיביות והאימפולסיביות הנראות ב-ASPD.

III. גורמים וגורמי סיכון

א.גורמים גנטיים והיסטוריה משפחתית

מאמינים שגורמים גנטיים ממלאים תפקיד בהתפתחות של ASPD. מחקרים הראו שאנשים עם היסטוריה משפחתית של ההפרעה נוטים יותר לפתח ASPD בעצמם. עם זאת, הגנים הספציפיים המעורבים בהפרעה זו טרם זוהו.

ב.גורמים סביבתיים וחוויות ילדות

גורמים סביבתיים, כגון התעללות בילדות, הזנחה והורות לא עקבית, יכולים לתרום להתפתחות של ASPD. ילדים אשר עדים או חווים אלימות, טראומה או הזנחה נוטים יותר להפגין התנהגויות אנטי-חברתיות ככל שהם גדלים לבגרות. סביבה משפחתית כאוטית והיעדר מודלים חיוביים לחיקוי יכולים גם להגביר את הסיכון לפתח ASPD.

ג גורמים נוירוביולוגיים

ישנן עדויות המצביעות על כך שגורמים נוירוביולוגיים ממלאים תפקיד בהתפתחות של ASPD. מחקרים הראו חריגות באזורי מוח מסוימים, כולל קליפת המוח הקדם-מצחית, האמיגדלה והסטריאטום הגחון, המעורבים בוויסות רגשי, אמפתיה וקבלת החלטות. תפקוד לקוי במערכות הנוירוטרנסמיטר של סרוטונין ודופמין נצפה גם אצל אנשים עם ASPD.

IV. תסמינים ומאפיינים של ASPD

א חוסר אמפתיה וחרטה

אחד המאפיינים המגדירים של ASPD הוא חוסר אמפתיה מתמשך וחרטה על מעשיהם. אנשים עם ASPD מתקשים להבין או להתייחס לרגשות ולחוויות של אחרים, מה שעלול להוביל לזלזול ברווחתם ובזכויותיהם. לעתים קרובות הם אינם חשים אשמה או חרטה על מעשיהם המזיקים.

ב. התעלמות מתמשכת מזכויותיהם של אחרים

אנשים עם ASPD מפרים באופן עקבי את זכויותיהם של אחרים, הן מבחינה חברתית והן מבחינה משפטית. הם עלולים לעסוק בהתנהגויות כמו גניבה, אלימות פיזית והונאה כדי להשיג את מטרותיהם, מבלי להתחשב בהשפעה השלילית על אחרים. הם עשויים לנצל ולתמרן אחרים למען רווח אישי מבלי לחוות אשמה או בושה.

ג.התנהגות מניפולטיבית ומרמה

אנשים עם ASPD מיומנים בתמרון אחרים ולעתים קרובות הם מקסימים ומשכנעים. הם עלולים לשקר, לרמות ולתמרן מצבים לטובתם. היכולת שלהם לקרוא ולנצל את נקודות התורפה של אחרים יכולה להיות מקור לכוח ושליטה.

ד אימפולסיביות ותוקפנות

ASPD קשור לעתים קרובות להתנהגות אימפולסיבית ואגרסיבית. אנשים עם ASPD עשויים לעסוק בפעילויות פזיזות, כגון שימוש בסמים, התנהגות מינית מסוכנת או מעשים פליליים. הם עשויים גם להפגין תוקפנות בצורה של אלימות פיזית או התעללות מילולית, לעתים קרובות כאמצעי להגשת דומיננטיות או שליטה.

V. הפרעות מתרחשות במקביל

א. הפרעות בשימוש בחומרים

קיימת מופע גבוה של ASPD והפרעות בשימוש בחומרים. אנשים עם ASPD עשויים להשתמש בסמים או באלכוהול כאמצעי להתמודדות עם רגשותיהם או לעסוק בפעילויות לא חוקיות. שימוש לרעה בסמים יכול להחמיר את האימפולסיביות והתוקפנות הקשורים ל-ASPD, מה שמוביל לסיכון גבוה יותר לעסוק בהתנהגות פלילית.

ב. הפרעת התנהגות והפרעת התרסה מתנגדת

הפרעת התנהגות (CD) והפרעת התנגדות (ODD) מאובחנים לעתים קרובות בילדים ובני נוער המפגינים התנהגות אנטי-חברתית. אם לא מטופלים, CD ו-ODD יכולים להתקדם ל-ASPD בבגרות. נוכחות של CD או ODD בילדות נחשבת לגורם סיכון לפתח ASPD בשלב מאוחר יותר בחיים.

ג. הפרעות אישיות אחרות

ASPD מתרחש לעתים קרובות יחד עם הפרעות אישיות אחרות, כגון הפרעת אישיות גבולית (BPD) והפרעת אישיות נרקיסיסטית (NPD). להפרעות אלו יש מאפיינים משותפים, כגון אימפולסיביות, התנהגות מניפולטיבית וקשיים בשמירה על יחסים בין אישיים. נוכחות של הפרעות אישיות מרובות יכולה לסבך את הטיפול והניהול של ASPD.

VI. אפשרויות טיפול

א גישות פסיכותרפיה

פסיכותרפיה היא גישת הטיפול העיקרית ב-ASPD, אם כי יעילות הטיפול יכולה להשתנות בהתאם לאדם. מספר גישות טיפוליות הראו הבטחה בטיפול ב-ASPD:

1. טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT): CBT מטרתו לזהות ולאתגר דפוסי חשיבה והתנהגויות מעוותים, לקדם מחשבות ופעולות בריאות יותר.

2. טיפול בהתנהגות דיאלקטית (DBT): DBT משלב אלמנטים של CBT עם טכניקות מיינדפולנס כדי לעזור לאנשים לווסת את רגשותיהם, לנהל התנהגות אימפולסיבית ולפתח כישורי התמודדות בריאים יותר.

3. טיפול ממוקד סכמה: טיפול זה מתמקד בזיהוי ושינוי דפוסי חשיבה והתנהגות לא מותאמים התורמים ל-ASPD. מטרתו היא לפתח אסטרטגיות התמודדות בריאות יותר ולשפר את היחסים הבין אישיים.

ב.תרופות ותפקידן בטיפול ב-ASPD

אין כיום תרופות מאושרות במיוחד לטיפול ב-ASPD. עם זאת, תרופות עשויות להירשם לניהול תסמינים הקשורים להפרעות נלוות, כגון דיכאון, חרדה או אימפולסיביות. ניתן להשתמש בתרופות כמו תרופות נוגדות דיכאון או מייצבי מצב רוח כדי לטפל בסימפטומים אלה, אם כי יעילותן בטיפול ב-ASPD עצמה מוגבלת.

ג. אתגרים בטיפול ב-ASPD

טיפול ב-ASPD יכול להיות מאתגר בגלל מספר גורמים. לאנשים עם ASPD יש לעתים קרובות חוסר מוטיבציה לשנות את התנהגותם ועשויים להיות עמידים לטיפול. ההתנהגות המניפולטיבית והמרמה שמפגינים אנשים עם ASPD יכולה גם לערער את התהליך הטיפולי, ולהקשות על מטפלים לבסס אמון ולהתקדם.

VII. פרוגנוזה ותחזית ארוכת טווח

א. קשיים בשמירה על יחסים ותעסוקה

אנשים עם ASPD נאבקים לעתים קרובות לשמור על מערכות יחסים יציבות ובריאות. חוסר האמפתיה והתעלמותם מזכויותיהם של אחרים עלולים להוביל לסכסוך ותוקפנות. בנוסף, ההתנהגות הלא עקבית והאימפולסיבית שלהם עלולה ליצור חוסר יציבות בחייהם האישיים והמקצועיים, מה שהופך את זה למאתגר לקיים תעסוקה או ליצור קשרים ארוכי טווח.

ב. סיכון להתנהגות פלילית

ASPD קשור לסיכון מוגבר לעיסוק בהתנהגות פלילית. התעלמות מנורמות חברתיות וחוסר דאגה לרווחתם של אחרים עלולים להוביל לפעילויות בלתי חוקיות, לרבות גניבה, הונאה ואלימות. אנשים עם ASPD נוטים יותר להיות בעלי עבר פלילי ולהיות מעורבים במערכת המשפט הפלילי.

ג. עדויות מוגבלות לתוצאות יעילות לטווח ארוך

ישנן עדויות מוגבלות המצביעות על כך שניתן לטפל ב-ASPD ביעילות, במיוחד בטווח הארוך. אנשים רבים עם הפרעה זו נאבקים לשנות את התנהגותם או לדבוק בתוכניות הטיפול. האופי הכרוני והמושרש של ASPD מקשה על השגת שיפורים מתמשכים בתפקודם ובאיכות חייהם.

VIII. אסטרטגיות התמודדות לאנשים עם ASPD

א.בניית מודעות עצמית וזיהוי טריגרים

פיתוח מודעות עצמית חיוני עבור אנשים עם ASPD כדי להבין את מחשבותיהם, רגשותיהם והתנהגויותיהם. זיהוי טריגרים המובילים להתנהגות אימפולסיבית או תוקפנית יכולה לעזור לאנשים לצפות ולנהל מצבים אלו בצורה יעילה יותר.

ב.פיתוח מנגנוני התמודדות בריאים וכישורי תקשורת

לימוד מנגנוני התמודדות בריאים וכישורי תקשורת חיוניים עבור אנשים עם ASPD לנהל את רגשותיהם ולעסוק באינטראקציות בונות יותר עם אחרים. טכניקות כמו נשימה עמוקה, מדיטציה ופתרון בעיות יכולות לעזור לאנשים לווסת את רגשותיהם ולבצע בחירות בריאות יותר.

ג. חיפוש תמיכה מאנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש, חברים ובני משפחה

אנשים עם ASPD יכולים להפיק תועלת מחיפוש תמיכה מאנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש, כמו גם מחברים ובני משפחה. טיפול יכול לספק מרחב בטוח לחקור רגשות, לשפר את המודעות העצמית וללמוד אסטרטגיות חדשות לניהול התנהגויות. עיסוק במערכות יחסים תומכות וחיפוש הדרכה מאנשים אהובים יכולים גם לספק תמיכה והבנה חשובות.

ט. סיכום

א. סיכום נקודות מפתח לגבי ASPD

ASPD היא הפרעת אישיות מורכבת המאופיינת בדפוס מתמשך של התעלמות מזכויות הזולת והפרה של נורמות חברתיות. זה קשור לחוסר אמפתיה, התנהגות מניפולטיבית, אימפולסיביות ותוקפנות.

ב.חשיבות המודעות וההבנה של ההפרעה

מודעות והבנה של ASPD הן חיוניות לזיהוי מוקדם, התערבות וטיפול יעיל. זיהוי הסימנים והתסמינים של ASPD יכול לעזור למזער את השפעתו על יחידים ועל החברה כולה.

ג. עידוד לפנייה לעזרה ותמיכה מקצועית

יש לעודד אנשים עם ASPD לפנות לעזרה ותמיכה מקצועית. בעוד שהטיפול יכול להיות מאתגר, טיפול ותמיכה מאנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש, חברים ובני משפחה יכולים לעזור לאנשים לנהל את הסימפטומים שלהם, לשפר את היחסים הבין אישיים ולנהל חיים מספקים יותר. עם התמיכה הנכונה, אנשים עם ASPD יכולים ללמוד מנגנוני התמודדות בריאים יותר ולפתח תחושת אמפתיה לאחרים.

הצטרף לקבלת כתבות

הכנס את המייל שלך וקבל כתבות בנושא רפואה חינם

כתבות נוספות

כדור פריזמה

א. הקדמה א הסבר על כדור פריזמה כדור פריזמה, הידוע גם ככדור בדולח או כדור זכוכית, הוא חפץ כדורי העשוי מזכוכית שקופה או צבעונית המשמש

תופעות לוואי של אופטלגין

א. הקדמה א סקירה כללית של Opthalgin Opthalgin היא תרופה המשמשת בדרך כלל להקלה על כאבי עיניים ואי נוחות. זה שייך לקבוצת תרופות הידועות כתרופות

דילוג לתוכן